Menu

Samenwerken aan werkdruk

In vier stappen werkdruk aanpakken

Bent u op uw school al begonnen om de werkdruk aan te pakken? Wilt u weten wat u er nog meer aan kunt doen? Kijk hoe andere scholen werkplezier en werkdruk in balans brengen met elkaar en doe uw voordeel met hun ervaringen en praktische tips. 

De eerste ervaringen zijn uit 2016-2017, toen vijf scholen meededen aan een pilot van Arbeidsmarktplatform PO. Ze gingen aan de slag met het stappenplan van de ‘Wegwijzer werkdruk’. De belangrijkste winst voor de pilotscholen was dat werkdruk bespreekbaar werd en dat teamleden zich bewuster waren van oorzaken van werkdruk. Oplossingen die ze samen zochten en vonden, waren bijvoorbeeld: andere manieren van vergaderen en administratie bijhouden; adviezen voor omgaan met kritische ouders; sociale steun van de leidinggevende.

De ‘Wegwijzer werkdruk’, die voor veel sectoren was bedoeld, is na de pilot vertaald in een vierstappenplan voor teams in het primair onderwijs.

Op Platform werkdruk po vindt u de verhalen van de pilotscholen met de praktische oplossingen die ze kozen. Lees ze en laat u inspireren! Bijna wekelijks komt er op de site een nieuw praktijkverhaal bij van een school. Elk verhaal is uniek. Elke school heeft weer andere werkdrukproblemen; de gekozen oplossingen verschillen ook per school. Verder vindt u alle informatie over de aanpak van werkdruk in het po op Platform werkdruk po. De vier stappen in de aanpak van werkdruk -  analyseren, bespreken, aanpakken en evalueren – worden daar uitgebreid toegelicht. Bij elke stap zijn handige tools beschikbaar, zoals een werkdrukscan, een gesprekskompas, en een evaluatiemeter.

Praktijkvoorbeelden

Privacy en cookies. Lees meer.