Menu

Verder studeren én ervaring opdoen

Je bent afgestudeerd aan de pabo en kunt gaan werken als leerkracht, maar de banen liggen niet voor het oprapen. Wat doe je dan? Manon, Josje en Hanneke besloten om na de pabo door te studeren.

Door de stimuleringsregeling 'Binden van (academische) pabo-afgestudeerden' kregen ze de mogelijkheid een master te volgen en tegelijkertijd stage te lopen op een school. Zo konden ze zich specialiseren én bleven ze verbonden aan het onderwijs.

Meerwaarde voor de school

Manon wilde graag doorstuderen omdat ze erg geïnteresseerd is in gedrag en het begeleiden van kinderen. Daarom begon ze in september aan de master Special Education Needs (SEN). Hiervoor liep ze stage op een grote school met veel kansen en mogelijkheden. Ze heeft deze school zelf benaderd. ‘Ik gaf aan dat ik van meerwaarde kon zijn voor de school en dat ze me niet hoefden te betalen,’ vertelt Manon. Zo voerde ze voor de school onder andere een onderzoek uit naar motivatie in de bovenbouw.

Orthopedagoog of leerkracht?

Josje kwam bij haar stageschool binnen via een vacature. ‘Ik zag op de site van de school een vacature staan en heb daar op gesolliciteerd.’ Deze stage doet ze voor haar master pedagogische wetenschappen. Ze liep al een tijdje stage toen ze door een klasgenootje op de stimuleringsregeling werd getipt. ‘Mijn klasgenootje vertelde dat er mensen waren uitgevallen voor de regeling en er mogelijk weer plek was voor nieuwe aanmeldingen. Ik heb meteen een mail gestuurd en hoorde dat ik in aanmerking kwam.’

‘Ik mis het om voor de klas te staan,’ zegt Josje. Tijdens haar stage als orthopedagoog kwam ze erachter dat ze toch liever als leerkracht werkt. Het schoolbestuur heeft bij de regeling de verplichting zich in te spannen om de student aan een baan te helpen. Bij Josje zou dit dus om een andere baan gaan dan waar ze nu stage voor loopt. ‘Maar het bestuur staat er zeker voor open om me volgend jaar ook als leerkracht in te laten vallen.’

Aanrader

‘Ik zou iedereen aanraden om door te studeren,’ zegt Hanneke, die ook de master SEN volgt. ‘Je krijgt zoveel meer zicht op de kinderen. De klassen zitten vol met leerlingen met een beperking. Het is toch wel handig als je daar het een en ander over weet. Ik heb heel veel geleerd op de pabo, maar wist eigenlijk niks over stoornissen. De master is daarom echt een meerwaarde.

Hanneke kwam op haar stageschool terecht toen ze net was afgestudeerd van de pabo. Omdat ze niet goed wist wat ze moest doen, ging ze vrijwillig op een school voor speciaal onderwijs werken. ‘Daar kwam ik erachter dat ik me hier graag in wilde specialiseren.’ Ze hoorde van een stagiair op de school over de master SEN en de stimuleringsregeling en besloot hier zelf ook graag gebruik te van willen maken. Het schoolbestuur kende de regeling dus al en gunde Hanneke dezelfde mogelijkheid.

Tijdens haar master kwam Hanneke erachter dat ze graag in het speciaal onderwijs wil werken. ‘Dat was op de pabo niet zo. Ik dacht toen dat die kinderen veel te moeilijk voor me waren.’ Maar nu heb ik ook in hele pittige groepen gestaan en dat viel enorm mee. Door deze master heb ik ontdekt dat ik écht een leerkracht voor het speciaal onderwijs ben.’

Lees meer over de stimuleringsregeling Binden van (academische) pabo-afgestudeerden.

Privacy en cookies. Lees meer.