Menu

Invalkrachten wegwijs maken in de klas

Invalleerkrachten worden vaak op het laatste moment ingeschakeld. Hoe zorgt u ervoor dat zij weten welke lessen er op het programma staan, of bij wie ze terecht kunnen met vragen? Met de checklist van het Arbeidsmarktplatform PO zet u snel de belangrijkste informatie voor invalkrachten op een rij.

Vaak zijn invalkrachten plotseling nodig als een vaste leerkracht zich ziek meldt. U kunt dan niet altijd iemand inschakelen die al eerder op uw school heeft gewerkt. In dat geval is het belangrijk dat de invalkracht snel op de hoogte is van  belangrijke zaken: Wat is het lesprogramma van die dag? Wie is het aanspreekpunt? Hoe is de middagpauze geregeld? Met een checklist krijgen invalkrachten direct een antwoord op deze vragen en voelen zij zich sneller thuis op uw school.

Hoe gebruikt u de checklist?

In de checklist kunt u informatie kwijt die voor een invaller handig is om direct bij de hand te hebben. De checklist is een Word-document met vaste onderwerpen/vaststaande tekst en velden die u naar eigen wens kunt aanpassen. Als u de checklist vooraf toestuurt aan de invalkracht, dan begint deze voorbereid aan de invaldag.

Lees meer over de checklist

E-card voor invalkrachten

Naast de checklist heeft het Arbeidsmarktplatform PO een e-card ontwikkeld voor invalkrachten. Hiermee kunnen zij een collega uitnodigen om hun ‘buddy’ te worden. Een buddy is meestal iemand die al langer in het primair onderwijs werkzaam is en die professionaliseringsvragen kan beantwoorden. Denk hierbij aan feedback over de aanpak in de les, of praktische informatie over het gebruik van een methodiek.

Lees meer over de buddy-systematiek en de e-card voor invalkrachten

Bent u een ervaren leraar en wilt u zelf buddy worden? Bekijk dan het profiel van een buddy.

Privacy en cookies. Lees meer.