Menu

Start nieuwe schooljaar: voldoende leerkrachten door regionale samenwerking

Het vinden van voldoende leerkrachten voor de start van het nieuwe schooljaar was voor verschillende scholen een uitdaging. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS langs basisscholen in Midden-Nederland. Schoolbesturen kunnen individueel naar een oplossing op zoek, maar het regionale samenwerkingsverband Transvita heeft samen met 300 scholen onder andere gezocht naar een oplossing voor het lerarentekort. Transvita heeft een invalpool van leerkrachten opgezet waar de aangesloten scholen uit kunnen putten.

Joost Spijker van Transvita vertelt op de website van de NOS hoe de invalpool werkt: "Alle scholen nemen leraren aan boven de formatie. Deze extra leraren komen in de invalpool. Als een school een zieke leraar heeft, dan kan een leraar uit de invalpool komen werken", zegt Joost Spijker van de Stichting Transvita in een interview met de NOS. Volgens Spijker heeft het initiatief voor zowel de leerkracht als de school voordelen. "De leraar heeft baanzekerheid, want hij wordt voor een langere periode aangenomen. En de school kan makkelijker een invaller vinden bij ziekte van een leraar."

Het verhaal van Joost Spijker over Transvita is ook via Radio 1 te beluisteren.

Inspiratie en ondersteuning bij regionale samenwerking

Transvita is een Regionaal Transfercentrum opgezet met financiƫle ondersteuning van het afgeronde Sectorplan PO. Wilt u regionaal samenwerken om knelpunten op de onderwijsarbeidsmarkt aan te pakken? U kunt dan terecht bij de POvoorderegio. Het expertisecentrum helpt schoolbesturen regionale samenwerking op te zetten als antwoord op een arbeidsmarktvraagstuk in hun regio, zoals de vraag naar vervangers, lerarentekort of behoefte aan gespecialiseerd personeel.

Bron: NOS

Privacy en cookies. Lees meer.