Menu

Minister Slob bezoekt RTC Transvita

Transvita, het regionaal transfercentrum voor Midden-Nederland, kreeg maandag 12 februari 2018 bezoek van minister Slob. De minister voor basis- en voortgezet onderwijs en media wilde zich graag op de hoogte stellen van de regionale samenwerking in RTC’s. Deze samenwerking kreeg een impuls via het sectorplan PO, een initiatief van onder meer het Arbeidsmarktplatform PO. Tijdens zijn bezoek sprak de minister met bestuurders van RTC Transvita en enkele leerkrachten uit de vervangingspool.

Joost Spijker, directeur van RTC Transvita kijkt tevreden terug op het bezoek. ‘De minister heeft met veel belangstelling naar onze boodschappen geluisterd en zich verdiept in de werkwijze van RTC's.
Ook heeft hij een kringgesprek gevoerd met enkele poolleerkrachten, waardoor hij ook weet wat een RTC voor leerkrachten kan betekenen. Niet alleen RTC Transvita, maar alle RTC's staan door dit bezoek op de kaart.’

Lerarentekort

RTC Transvita was begin februari een aantal keer in het nieuws vanwege de gevolgen van de griepgolf voor het onderwijs. Veel leerkrachten vielen uit door ziekte en Transvita kreeg in één week meer dan 800 aanvragen voor invallers. Dat was veel meer dan de 500 invallers die het RTC in een week kan leveren. Volgens Spijker laat het zien dat het lerarentekort inmiddels echt structureel is. Deze boodschap heeft hij maandag 12 februari ook meegegeven aan de minister.

Schoolbesturen via RTC's samen aan de slag

Transvita is één van de regionale transfercentra voor personeel in het primair onderwijs. Deze RTC’s werden vanaf 2014 opgericht dankzij het sectorplan PO, een initiatief van het Arbeidsmarktplatform PO en het Vervangingsfonds/Participatiefonds. Binnen een RTC werken schoolbesturen in een regio samen voor de continuïteit en kwaliteit van het onderwijs. Bijvoorbeeld via een vervangingspool en een loopbaancentrum. Zo beschikt Transvita over een pool die bestaat uit een vaste en een flexibele schil van invallers. Alle medewerkers van de aangesloten scholen kunnen bij het loopbaancentrum van Transvita terecht met loopbaanvragen. Besturen kunnen er terecht met vragen over vitaliteit en mobiliteit van personeel.

Advies PO voor de regio en financiële tegemoetkoming

  • Wilt u ook arbeidsmarktvraagstukken in de sector po aanpakken via regionale samenwerking? POvoorderegio, het expertisecentrum van het Arbeidsmarktplatform PO, helpt u graag op weg met advies en instrumenten.
  • Hebt u in de regio een goed idee om het lerarentekort aan te pakken? Daarvoor kunt u tot en met 15 april 2018 een financiële tegemoetkoming aanvragen bij het Arbeidsmarktplatform PO.

Privacy en cookies. Lees meer.