Menu

Werkdruk omlaag op basisschool De Regenboog

12 maart 2018

Leerkrachten van basisschool De Regenboog in Woerden waren de hoge werkdruk zat en bedachten samen met de directie een uitweg. Zij deden mee aan de pilot 'Samenwerken aan werkdruk'. Een gouden kans, maar toch was er aarzeling. ‘We wilden natuurlijk weten of zo’n initiatief ons niet juist méér werk zou opleveren,’ lacht Liesbeth van Riet-Bouwmans, leerkracht van groep 6. Maar Van Riet-Bouwmans en haar collega’s draaiden snel bij. ‘Je kunt honderd keer tegen elkaar zeggen: “Wat hebben we het druk”, maar daar komt niemand verder mee.’ Een begeleider vanuit het Arbeidsmarktplatform PO hielp om het initiatief op de rit te krijgen.

Ruggengraat

Alle doorgevoerde veranderingen door de pilot werpen hun vruchten af: de leerkrachten ervaren bijvoorbeeld meer steun van collega’s en de directie, bleek uit een resultaatmeting van TNO. Een uitstekend voorstel van het team was om voortaan overlegtijd voor onderwijsvoorbereiding te reserveren, vertelt Van Riet-Bouwmans. ‘De directie is tijdens vergaderingen en studiedagen kritischer agendapunten gaan selecteren en plant voor ons nu heel bewust tijd in om bijvoorbeeld samen groepsplannen te maken. Voorheen moest dat tussendoor.’ Ook vinden oudergesprekken en studiebijeenkomsten minder vaak ’s avonds plaats. Minder vermoeiend, vindt het team, al vraagt het om ruggengraat.

Zes tips

Het onderwijsteam en de schoolleider formuleerden aan het eind van de pilot zes tips om de werkdruk te verlagen. Bespreek bijvoorbeeld binnen je team waar die vandaan komt. Kijk naar concrete taken, maar ook naar werkdrukbeleving. Help elkaar grenzen te bewaken en geef bij vergaderpunten telkens het doel aan.

Wat heeft De Regenboog precies gedaan om de werkdruk daadwerkelijk te verlagen. Wat zijn de zes tips? Lees het interview 'Van hogedrukpan naar geoliede machine' op de website van Didactief. Het is gepubliceerd in de Special 'Leraren: We hebben ze hard nodig' dat in opdracht van het Arbeidsmarktplatform PO is verschenen.

Dialoogbijeenkomst in maart!

Op 21 maart kunt u deelnemen aan de Dialoogbijeenkomst 'Samenwerken aan werkdruk'  op de Basisschool De Regenboog in Woerden.  Samen met het Arbeidsmarktplatform PO.

Meer informatie

Pilot 'Samenwerken aan werkdruk’.
Special 'Leraren: We hebben ze hard nodig' (Didactief, december 2017)

U kunt ook contact opnemen met Rebecca Schoon via info@arbeidsmarktplatformpo.nl


Privacy en cookies. Lees meer.