Menu

27 maart: Marktplaats ‘Grip op werkdruk’

23 januari 2018

Hoe krijgt u grip op werkdruk? Wat is een passende aanpak die werkt in de praktijk? Wilt u de ervaringen van andere scholen horen? Meer zicht op verschillende methodes en invalshoeken? Kom dan op dinsdag 27 maart naar de marktplaats ‘Grip op werkdruk’ in Amersfoort. Deze bijeenkomst wordt u kosteloos aangeboden door het Arbeidsmarktplatform PO en het Vervangingsfonds.

Afbeelding flyer & programma Marktplaats Grip op Werkdruk

De marktplaats ‘Grip op werkdruk’ is voor en door scholen. Een plaats om collega’s te ontmoeten, samen kennis en ervaringen over werkdruk  uit te wisselen en op zoek te gaan naar een aanpak die werkt. Met elkaar ontrafelen we het containerbegrip werkdruk, we kijken waar quick wins te behalen zijn en hoe we hardnekkige patronen kunnen doorbreken.

U krijgt geen kant-en-klare oplossing voorgeschoteld. Maar wel inspiratie en handvatten waar u in uw eigen school of bestuur mee verder kunt.

Programma marktplaats

13.00 uur: Inloop en marktplaatsgesprekken
13.30 uur: Aftrap ‘Grip op werkdruk’       
13.45 uur: Eerste ronde verdiepende workshops
14.45 uur: Pauze en plenair intermezzo ‘Uit de greep van werkdruk’
16.00 uur: Tweede ronde verdiepende workshops
17.00 uur: Borrel en marktplaatsgesprekken

Thema’s en workshops

Bezoek op de marktplaats de themahoeken:

 • Grip krijgen
 • Begripvol gesprek
 • Grip houden

In workshops gaat u zelf aan de slag vanuit verschillende invalshoeken. Verdeeld over twee rondes kunt u een keuze maken uit de volgende workshops: 


Workshops ronde 1
13.45– 14.45 uur

 1. Leiderschap en werkdruk
  In het Atelier
  Hoe geeft u waarderend leiding met inzichten vanuit management drives?
  Een schoolleider en de projectleider van de pilot Gezonde Werkdruk?! Daar word je beter van van het Vervangingsfonds  gaan in op de rol van de schoolleider in relatie tot werkdruk. 
Een tipje van de sluier vanuit een deelnemer: ‘De kar trekken, bespreekbaar maken, oog hebben voor menselijke factor en signalen zien’. 

 2. In gesprek over werkdruk 

  In het Centraal Ketelhuis

  Hoe komt u in gesprekken over werkdruk in korte tijd tot een praktische oplossing, ook als emoties in het spel zijn? Annemieke Schoemaker  (CNV Onderwijs, Stichting leerKRACHT) neemt u mee in welke hulpmiddelen, werkvormen en instrumenten er zijn, welke u kiest en hoe u die toe kunt passen.
 3. Anders organiseren voor meer werkplezier 

  In treinstel Jules
  Hoe kan het werken aantrekkelijker worden en meer werkplezier opleveren voor leerkrachten via een andere organisatie van het onderwijs? John Vonk, directeur van Basisschool De Toverberg in Zoetermeer en Mark ter Horst van De Diamant in Apeldoorn delen hun visie en ervaringen. Vervolgens onderzoeken we uw eigen vragen over anders organiseren.

 4. Speel het Werkdrukspel
  In de kleine zaal van het Centraal Ketelhuis 
Ervaar hoe u werkdruk bespreekbaar kunt maken binnen teams met het Werkdrukspel. In dit spel komen de thema’s werkdruk en werkplezier aan bod. Adviseurs van het Vervangingsfonds vertellen wat het kan opleveren voor de organisatie en iedere werknemer. Ze denken met u mee over de toepassing in uw eigen school of bestuur.

  Workshops ronde 2
  16.00 – 17.00 uur

  1. Speel het Werkdrukspel 

   In de kleine zaal van het Centraal Ketelhuis of in treinstel Jules
   Ervaar hoe u werkdruk bespreekbaar kunt maken binnen teams. In dit spel komen de thema’s werkdruk en werkplezier aan bod. Adviseurs van het Vervangingsfonds vertellen wat het kan opleveren voor de organisatie en iedere werknemer. Ze denken met u mee over de toepassing in uw eigen school of bestuur.

  2. Samen sterk tegen druk van buiten
   In het Centraal Ketelhuis
   Basisschool De Compositie in Almere nam deel aan de pilot Samenwerken aan werkdruk van het Arbeidsmarktplatform PO. Naast administratieve lasten ondervonden leraren ook druk vanuit ouders. In deze workshop gaat directeur Joke Walda dieper in op wat het vraagt om als team samen sterker te staan tegen bijvoorbeeld druk van ouders, en wisselt u onderling ervaringen uit.
  3. Een systemisch perspectief op werkdruk
   
In het Atelier

   Werkdruk bekijken we vanuit wat er zich tussen mensen in de organisatie afspeelt. Welke patronen zijn herkenbaar op dit systeemniveau? En hoe kunnen deze doorbroken worden?
   U bekijkt een eerder opgenomen voorstelling, ingeleid door Peter Berkhout van Crux Creaties. Daarna onderzoekt u vanuit de rol van de bestuurder, HRM-er, schoolleider of leerkracht met welke interventie dit personage de gespeelde patronen kan doorbreken. 


   Bekijk het programma in pdf

   
Voor wie?


   De marktplaats ‘Grip op werkdruk’ is dé plek voor schoolleiders, HRM’ers, beleidsmedewerkers en medewerkers kwaliteitszorg.

   Waar en wanneer?


   Op dinsdag 27 maart is de marktplaats open van 13.00 tot 17.00 uur. Na afloop kunt u nog napraten en nieuwe inzichten uitwisselen tijdens een borrel met hapjes.
   De locatie is het Centraal Ketelhuis, Soesterweg 320 in Amersfoort (op loopafstand van station Amersfoort).

   Aanmelden

   Meld u aan via het aanmeldformulier.


   Privacy en cookies. Lees meer.